Please download Adobe Flash Player to see this page correctly.
Hund
Katt
Andre dyr
Annet
Tjenester
Cushing PDF Utskrift E-post

Hyperadrenokortisisme

Denne sykdommen påvises typisk hos middelaldrende hunder. Tilstanden er meget sjelden cushing.jpghos katt. Symptomene er en følge av forøket kortisolproduksjon i binyrebarken, og dette skyldes hormonfrisettende svulster i binyrebarken eller i hypofysen. Hunden vil ha økt drikkelyst og tisse oftere enn før. Hormonet har en appetittvekkende effekt, og dyret vil etter en tid utvikle en særegen tønnefasong med fettansamling i buken. Bog- og lårpartiet blir mindre muskelsatte og huden er tynn og slapp; ofte ses hårtap og pigmentering. Huden er dertil besatt med harde, forkalkede knuter og fettpropper som utgår ut fra hårsekkene. Hos såvel tisper som hanner er kondisjon og kjønnsdrift nedsatt og løpetiden kan utebli.

  

Diagnostisering

Diagnosen mistenkes på bakgrunn av kliniske symptomer og stadfestes ved påvisning av forhøyede hormonverdier i en urinprøve. Videre kan dyrlegen utføre en provokasjonstest ved inngift av hormon for å fastslå om forstyrrelsen utgår fra hypofysen eller binyrebarken.

Behandling

Behandlingen består av å gi tabletter daglig. Behandlingens effekt vurderes ved hjelp av blodprøver for å kontrollere om kortisolnivået faller tilbake til normalverdi.

vetoryl.jpg

 
< Forrige   Neste >
Werkspace - Web, CMS, Flash, DTP & Identitet